Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Сказ (Rabies)

Дата: 26.07.2024 13:27
Кількість переглядів: 60

Особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини. Належить до інфекційних природно-вогнищевих захворювань вірусної етіології, з ураженням центральної нервової системи. В Україні це захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

Збудник сказу - вірус, який живе і розмножується лише в живому організмі, зокрема в головному і спинному мозку. Велика кількість його накопичується в слинних залозах. Вірус сказу стійкий проти дії низьких температур, залишаючись стабільним упродовж кількох діб при 0 °С і 4 °С, кількох років при –70 °С та в ліофілізованому стані. У слині, що виділяється хворою твариною, зберігається до 24 год, в гниючому трупі — 2 – 3 тижні. У поверхневих шарах ґрунту може зберігатися 2 – 3 міс. Миттєво руйнується під дією кип’ятіння та за температури 70 °С.

Джерелами сказу є дикі тварини переважно із сімейства собачих (вовки, лисиці), а також кажани. Небезпека цих тварин обумовлена наявністю в їх слині значної концентрації вірусу (у вовків - в 90-100%, лисиць - в 80-90%, собак і кішок – в 50%).

Сказ - ранова інфекція, при якій найчастіше зараження відбувається при укусі. Категорично забороняється знімати шкури з тварин, у яких є підозра на дане захворювання. Варто пам’ятати, що захворювання завжди закінчується смертю!

Щоб захистити себе та оточуючих від сказу:

  • слід дотримуватись встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) і щорічно в обов’язковому порядку приводити своїх улюбленців до ветеринарної лікарні для профілактичних щеплень проти сказу;

  • у випадках змін поведінки домашньої тварини, отримання нею ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин, необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження або з’ясування причини смерті тварини;

  • варто нагадати дитині по необхідність інформування дорослих у випадках навіть при незначних ушкодженнях, завданих тваринами;

  • не позбавляйтесь тварини, що покусала або подряпала людину. По можливості за нею повинно бути встановлене  десятиденне спостереження.

Нехтування щепленням тварин проти сказу може призвести до захворювання та загибелі ваших чотирилапих друзів і водночас стати загрозою здоров’ю членів вашої родини.

Пам’ятайте: ваше здоров’я та здоров’я ваших улюбленців  - у ваших руках! Дбайте по них!

Звертаємо особливу увагу: вакцинувати домашніх тварин (котів і собак) проти сказу необхідно щороку протягом всього їхнього життя!!!

Якщо у Вас виникли будь-які питання стосовно сказу тварин, до ваших послуг Гаряча телефонна лінія:

Головне управління ДПСС в Чернівецькій області: (0372) 55-75-81


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь