Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Путильський РС УДСНС України у Чернівецькій області інформує!

Дата: 03.08.2020 13:19
Кількість переглядів: 1467

Фото без опису

 Лісова пожежа – це лихо для всіх: і для людей, і для пташок та звірів, що мекають у лісі. За світовою статистикою, 90 відсотків пожеж у лісових масивах виникають через необережне поводження людини з вогнем. Найчастіше швидко спалахують хвойні насадження, особливо влітку, коли недбайливі громадяни залишають непогашені вогнища, недопалки, сірники тощо. Лісові пожежі також можуть виникнути від іскри транспортних засобів, що знаходяться в лісі, від блискавок і самозаймання органічних речовин. 

           Путильський РС УДСНС України  у Чернівецькій області вкотре звертаються до Вас, шановні Путильсчани та гості нашого району, з проханням суворо дотримуватись протипожежних правил, правил поведінки в лісі та пам’ятати, що кожен, кидаючи палаючого сірника, має усвідомлювати свою відповідальність за стан навколишнього природного середовища. Спалюючи суху траву і сміття, ми вже завдаємо шкоди довкіллю, а якщо вогонь, підкравшись до насаджень, знищує лісові масиви – це стає великою бідою. Ліси вирощуються десятиліттями дбайливими руками лісівників і живуть століття, а то й тисячоліття. Вони виконують ґрунтозахисну, водо-, повітроохоронну, кліматорегулюючу та санітарно-гігієнічну функцію. Тож користуючись багатством лісів, ми повинні завжди пам’ятати, що ліси необхідно не лише зберігати, а й примножувати та передавати наступним поколінням. 

           Перш, ніж запалити в лісі вогонь, кинути недопалок, кожен із нас повинен усвідомлювати, що це може звести нанівець нелегку працю лісівників кількох поколінь. 

           Висока температура повітря, сильні вітри, які швидко поширюють полум’я великою територією, сприяють виникненню та поширенню пожеж у літній період. Залишене під час відпочинку в лісі багаття, яке через необачність не загасили, чи недопалок цигарки можуть стати причиною виникнення пожежі.
 Тому в період підвищеної пожежної небезпеки необхідно дотримуватися протипожежних правил.  
             Зокрема, перебуваючи в лісі, не слід розводити багаття, кидати непогашені сірники, недопалки, залишати просочене горючими речовинами ганчір‘я, заправляти пальним паливні баки, використовувати на полюванні пижі, виготовлені з горючих або здатних тліти матеріалів. Крім того, у пожежонебезпечний період забороняється заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів, за винятком тих, що використовуються в лісогосподарських цілях, а також населенню забороняється відвідувати хвойні насадження при 5 класі пожежної небезпеки (за умовами погоди).
           Особи, які допускають порушення вимог пожежної безпеки в лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях, понесуть відповідальність згідно з діючим законодавством. Так статтею 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення вимог пожежної безпеки в лісах передбачений штраф на громадян у розмірі від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
              Також є незаконним спалення стерні після збору врожаю.
 Відповідно до статті 77-1 КУпАП випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насаджень та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або з порушенням умов такого дозволу — тягне за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
              А за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць ст.245 Кримінального кодексу України передбачається обмеження або позбавлення волі на строк від двох до п‘яти років. У випадку, якщо такі дії ще й спричинили смерть людей чи масову загибель тварин, термін позбавлення волі сягне від п‘яти до десяти років.
 Шановні жителі Куп’янщини, звертаємося до вас і просимо кожного мешканця району щодня дотримуватися правил протипожежної поведінки. Слід пам’ятати, що спалювання рослинних залишків спричинює багатогранну шкоду, яку ми зазвичай не усвідомлюємо через дефіцит екологічної освіти i, таким чином, не тільки стаємо жертвами власної діяльності, але й наражаємо на небезпеку здоров’я своїх ближніх та суттєво погіршуємо якість природного довкілля.

 

Путильський РС УДСНС

України у Чернівецькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь