Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Актуальна інформація! Держпраці роз’яснює щодо надання відпустки працівникам, котрі мають неповнолітніх дітей, на період оголошення карантинних заходів

Дата: 23.04.2020 13:18
Кількість переглядів: 412

Пунктом 3-1 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 року за №504/96-ВР передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати за бажанням працівника надається в обов’язковому порядку матері, або іншій особі, зазначеній у частині третій статті 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Законодавством визначено коло осіб, котрим може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на період оголошення карантину: матір, батько, баба, дід, інші родичі, котрі фактично доглядають за дитиною; особа, котра усиновила дитину; особа, котра взяла під опіку дитину, один із прийомних батьків, один із батьків - вихователів.

Підставами для таких відпусток є карантинні заходи. Період, на який оголошено карантин, має бути підтверджено документально.

Загальноосвітні навчальні заклади у зв’язку з цим видають накази про призупинення навчального процесу.

Отже, на практиці документами, що підтверджують оголошення карантину, для працівників, котрі хочуть оформити відпустку без збереження заробітної плати, можуть бути довідки з навчальних закладів, або копії наказів про призупинення навчального процесу.

Якщо працівник бажає отримати відпустку у період карантину, він має подати заяву про надання такої відпустки та долучити до неї копію свідоцтва про народження дитини.  

Ознайомившись із заявою про відпустку та документами, долученими до неї, роботодавець зобов’язаний видати наказ (розпорядження) про надання відпустки (наказ про надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати на період оголошення карантину).

Пунктом 3-1 частини першої статті 25 Закону №504 передбачено, що відпустка без збереження заробітної плати надається на період оголошення карантину на відповідній території.

Оскільки весь період карантину може тривати кілька тижнів і за потреби може продовжуватися, то такого роду відпустка може бути надана роботодавцем стільки разів, скільки упродовж року буде запроваджено карантинних заходів.

Міністерство соціальної політики України у листі від 29 квітня 2016 року за №242/13/116-16 роз’яснює, що роботодавці за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові трудові та соціально-побутові пільги для працівників, зокрема, інші види оплачуваних відпусток, або відпусток більшої тривалості, ніж встановлено законодавством на умовах, визначених у колективному договорі.   


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь