Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Неофіційне працевлаштування – ризики і втрати!

Дата: 10.03.2020 16:34
Кількість переглядів: 1111

Фото без опису

Нелегальна праця та виплата заробітної плати «в конвертах» є не новим явищем сьогодення, але подолати його та негативний вплив від нього, на жаль, не вдається вже не один рік. Державні наглядові органи в особі Держпраці та Державної фіскальної (податкової) служби приділяють значну увагу цій проблемі. Є певні позитивні зрушення, але немає вирішення проблеми в принципі, оскільки для її вирішення здебільшого використовуються адміністративні заходи.

Нелегальна праця знижує доходи місцевих бюджетів, бюджетів фондів соціального страхування та Пенсійного фонду. Наслідком «тіньової» зайнятості є також погіршення бізнес-середовища та інвестиційного клімату.

Нелегальне працевлаштування має негативні наслідки й для найманих працівників. Вони або їх родичі не мають права на отримання відповідних компенсацій (відшкодування збитків), коли настає тимчасова втрата працездатності або людина помирає. В той же час всі без винятку працівники, які мають офіційно укладені трудові договори, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Застрахованим за  загальнообов'язковим соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються соціальні послуги та матеріальне забезпечення:

- допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною);

- допомога по вагітності та пологах;

- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

- оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

У разі втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання застрахований має право на страхові виплати, які складаються із:

- страхової виплати втраченого заробітку (або відповідної його частини) залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності (щомісячна страхова виплата);

- страхової виплати в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого);

- страхової виплати дитині, яка народилася інвалідом внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- страхових витрат на медичну та соціальну допомогу.

Відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування України відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

При офіційному укладенні трудового договору роботодавець повинен інформувати працівника під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах. Крім того, на роботодавця покладається обов'язок проведення інструктажу (навчання) працівників з питань охорони праці та протипожежної охорони.

Законодавчі вимоги щодо охорони праці повинні відповідати умовам трудового договору. Так, відповідно до ст. 5 Закону України "Про охорону праці"  умови трудового договору не можуть містити положення, що суперечать законам та іншим нормативно-правовим актам з охорони праці.

Офіційно оформлені трудові відносини надають можливість громадянам відстоювати свої трудові права у судах у разі конфлікту з роботодавцем.

Неофіційно ж працевлаштований працівник повністю залежить від роботодавця та його дій по відношенню до найманих працівників.

Для працівників нелегальна зайнятість, виплата заробітної плати в «конвертах» призводить до:

  • позбавлення працівника гарантованого державою мінімального розміру заробітної плати (у тому числі розміру тарифної ставки або посадового окладу працівника, доплати, надбавки);

  • втрати можливості користування державними гарантіями відповідно до чинного законодавства, такими як: державна допомога сім’ям з дітьми, соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям, субсидії;

  • втрати трудового стажу при розрахунку розміру пенсії.

Тож, наймаючись на роботу, будьмо розсудливими і зважуймо на ризики і втрати, які за певних обставин можуть стосуватися кожного із нас.

 

Страховий експерт з охорони праці

Вижницького відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування

України в Чернівецькій області                                                        О.Семирозум

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь