Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Питання – відповідь: чи можливо піти у відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом залишитись працювати

Дата: 12.09.2019 15:49
Кількість переглядів: 587

До Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся громадянин з питанням щодо можливості піти у відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом залишитись працювати.

В ході персонального прийому головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Світлана Шаповалова надала наступну відповідь.

Під час проведення бесіди головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Світланою Шаповаловою було роз'яснено, що відповідно до Закону України «Про відпустки» як внутрішні так і зовнішні сумісники мають право на щорічну відпустку. Робота в режимі неповного робочого часу на встановлену тривалість щорічної основної відпустки не впливає.

Щорічна відпустка може бути використана одночасно як за основним місцем роботи так і на роботі за сумісництвом. Стаття 10 Закону України «Про відпустки» передбачає за бажанням працівника-сумісника надавати щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну роботи у перший рік роботи на даному підприємстві. Це означає, що за бажанням такий працівник може використати відпустку за сумісництвом одночасно з щорічною відпусткою за основним місцем роботи, а може використати ці відпустки окремо. Якщо відпустка за основним місцем роботи більшої тривалості, ніж за сумісництвом, тоді на роботі за сумісництвом можна взяти відпустку без збереження зарплати – до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

В подальшому Закон України «Про відпустки» не регламентує одночасне надання щорічних відпусток за основним місцем роботи та за сумісництвом і відповідно, такі відпустки можуть бути надані нарізно. Однак слід пам¢ятати, що згідно з пунктом 3 постанови КМУ від 3 квітня 1993 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» відпустка на роботі за сумісництвом особам, які працюють на державних і комунальних підприємствах, організаціях, установах надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Крім того, в ході бесіди Світлана Шаповалова звернула увагу на особливості надання працівникам-сумісникам щорічних додаткових відпусток, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, навчальної та чорнобильської відпусток.

Джерело:ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Підготовлено Центром економічного зростання Усть-Путильської ОТГ в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»

 

ДОВІДКОВО: Центр економічного зростання Усть-Путильської об'єднаної територіальної громади створено за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь