A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Питання – відповідь: чи можливо піти у відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом залишитись працювати

Дата: 12.09.2019 15:49
Кількість переглядів: 552

До Управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області звернувся громадянин з питанням щодо можливості піти у відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом залишитись працювати.

В ході персонального прийому головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Світлана Шаповалова надала наступну відповідь.

Під час проведення бесіди головним державним інспектором відділу з питань додержання законодавства про працю, застрахованих осіб, зайнятість, працевлаштування інвалідів та з питань дитячої праці у Криворізькому регіоні Світланою Шаповаловою було роз'яснено, що відповідно до Закону України «Про відпустки» як внутрішні так і зовнішні сумісники мають право на щорічну відпустку. Робота в режимі неповного робочого часу на встановлену тривалість щорічної основної відпустки не впливає.

Щорічна відпустка може бути використана одночасно як за основним місцем роботи так і на роботі за сумісництвом. Стаття 10 Закону України «Про відпустки» передбачає за бажанням працівника-сумісника надавати щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну роботи у перший рік роботи на даному підприємстві. Це означає, що за бажанням такий працівник може використати відпустку за сумісництвом одночасно з щорічною відпусткою за основним місцем роботи, а може використати ці відпустки окремо. Якщо відпустка за основним місцем роботи більшої тривалості, ніж за сумісництвом, тоді на роботі за сумісництвом можна взяти відпустку без збереження зарплати – до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

В подальшому Закон України «Про відпустки» не регламентує одночасне надання щорічних відпусток за основним місцем роботи та за сумісництвом і відповідно, такі відпустки можуть бути надані нарізно. Однак слід пам¢ятати, що згідно з пунктом 3 постанови КМУ від 3 квітня 1993 р. № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» відпустка на роботі за сумісництвом особам, які працюють на державних і комунальних підприємствах, організаціях, установах надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

Крім того, в ході бесіди Світлана Шаповалова звернула увагу на особливості надання працівникам-сумісникам щорічних додаткових відпусток, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, навчальної та чорнобильської відпусток.

Джерело:ГУ Держпраці у Дніпропетровській області

Підготовлено Центром економічного зростання Усть-Путильської ОТГ в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»

 

ДОВІДКОВО: Центр економічного зростання Усть-Путильської об'єднаної територіальної громади створено за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь