A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Правильно оплачуємо та табелюємо святковий день, що припадає на період відпустки

Дата: 18.07.2019 15:05
Кількість переглядів: 3172

Лист, що коментується, — це відповідь Мінсоцполітики на наш запит щодо оплати та табелювання святкових (неробочих) днів, які припадають на період щорічної відпустки або відпустки «на дітей». З чого виникло запитання?

Оплата Відповідно до ст. 78 1 КЗпП та ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки «святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних відпусток та додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (стаття 19 цього Закону), не враховуються». Тому якщо на період відпустки припадає святковий (неробочий) день, такий день не оплачується, але на нього подовжують відпустку працівника. Здавалося б: додавай до відпустки один день, але не оплачуй його, та й по всьому. Та не все так просто. У випадку з перехідною відпусткою важливе значення має, який саме день не оплачувати. Простий приклад: працівник йде у відпустку з 24.06.2019 р. на 14 к. дн. На період відпустки припадає святковий день — 28.06.2019 р. (День Конституції України). Як же вчинити:

1) оплатити 6 к. дн. відпустки в червні (24–27 та 29–30 червня, 28 червня  святковий  не оплачуємо та у тривалості днів відпустки не враховуємо) і 8 к. дн. у липні (1–8 липня). Разом відпустка надана з 24.06.2019 р. по 08.07.2019 р. включно строком на 14 к. дн., без урахування святкового дня;

2) оплатити підряд 14 к. дн. відпустки (з 24.06.2019 р. по 07.07.2019 р. (в тому числі 28.06.2019 р.), а 08.07.2019 р. надати день відпочинку, але без оплати). Інакше кажучи, в цьому випадку святковий (неробочий) день «скидають» в кінець відпустки?

У листі, що коментується, Мінсоцполітики відповідає: якщо на період щорічної або додаткової соціальної відпустки працівника припадає святковий або неробочий день, то до розрахунку тривалості відпустки такий день не включається та не оплачується, а тільки збільшує її тривалість. Отже, можна зробити висновок, що відомство підтримує варіант 1.

Радує, що в цьому питанні наші позиції з відомством збігаються. Ми також вважаємо, що святковий (неробочий) день не переносять у кінець відпустки, а враховують «день в день». Відповідно, і оплату за такий день не нараховують, а оплачують дні відпустки в наступному місяці.

Зверніть увагу, що вибір підходу впливає на: (1) суму відпускних, якщо відпускні нараховують «місяць в місяць»; (2) порядок відображення відпускних у формах № Д4 та № 1ДФ

 (якщо відпускні нараховують «місяць в місяць»); (3) розмір мінбази ЄСВ.

Благо, тепер є чіткі інструкції, як діяти: при підрахунку днів відпустки ми «пропускаємо» святковий (неробочий) день і за нього не нараховуємо відпускні. Відповідно, в наступному місяці днів відпочинку фактично вийде на 1 день більше. Причому такий день відпочинку оплачуємо. Залишилося розібратися з другою частиною запитання.

Табель Нагадаємо, що форму Табеля обліку використання робочого часу (Типова форма № П-5) затверджено наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489. У коментованому листіМінсоцполітики нагадує, що період щорічної або додаткової соціальної відпустки працівника позначається відповідним буквеним (цифровим) кодом: «В» («08») — щорічна основна відпустка; «Д» («09») — додаткова щорічна відпустка; «ДО» («15») — додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А І групи. Також відомство відповідає, що святкові дні табелюють позначкою, передбаченою для відображення святкових (неробочих) днів.

Тут внесемо ясність. У Табелі не передбачені умовні позначення для відображення відпочинку у святковий (неробочий) день. Є тільки кодування, що відображає години роботи у вихідні та святкові дні (буквений код — «РВ», цифровий — «06»). Відповідно, виходи тут два:

1) пропускати святковий день, що потрапив у період відпустки, залишаючи його без позначки;

2) впровадити своє позначення для таких днів. Нагадаємо, що форму можна доповнити іншими показниками, необхідними для обліку у роботодавця.

Підсумуємо: відображайте святковий (неробочий) день, який припав на період відпустки, так само, як ви його відображаєте в інший, невідпускний час.

 

Джерело: газета «Зарплата та кадрова справа»

 

Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»

 

ДОВІДКОВО: Центр економічного зростання Усть-Путильської об'єднаної територіальної громади створено за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення" 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь