A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Поради садівникам: що варто зробити в березні аби мати гарний врожай

Дата: 01.03.2019 14:45
Кількість переглядів: 634

 Надворі березень, перший весняний місяць. Садівники і городники стрепенулися. Досвідчені садівники знають, що аби отримати гарний врожай варто подбати про підготовку саду до сезону. В  першу чергу слід звернути увагу на здоров’я і безпеку ваших дерев і чагарників.

           У старих (дорослих) садах основним і важливим елементом по догляду є вирізка сухих, відмерших, уражених хворобами і заселених шкідниками гілок. При цьому – очистити крону від старих засохлих торішніх плодів, на яких зазвичай зберігається інфекція хвороботворних грибів.

Фітосанітарну обрізку дерев краще проводити при плюсових температурах (не нижче + 2 + 4 ° С), при нульових же – деревина більш тендітна і зрізи вийдуть нерівні.

           Важливим є також – здирання кори, зрізка і спалювання гілок на, які шкідники могли відкласти яйця, заражених личинками короїдів, а також грибними захворюваннями. Зачистку ран і дупел дезінфікують 1% -ним розчином мідного купоросу (10 гр. на 1 л води), потім змащують садовим варом або сумішшю глини і коров’яку (1: 1).

           У березні необхідно приступити до побілки штамбів і скелетних гілок вапняним розчином (2 кг побілки з додаванням столярного клею на 10 л води). Деякі грамотні і досвідчені садівники в розчин додають жменю глини, 2 столові ложки сечовини і 100 гр. мідного купоросу. Цей прийом важливий для запобігання кори плодових дерев від сонячних опіків при перепадах нічних і денних температур, особливо в сонячні дні. Перед побілкою штамби дерев зачищають від старої відмерлої кори, попередньо підстеливши плівку або мішковину, куди разом з корою відпадають зимуючі в тріщинах шкідники. Молоді дерева бажано не білити, щоб уникнути опіків кори.

 

            Поряд з агротехнікою, не менш важливим методом захисту саду від хвороб є ранньовесняне обприскування плодових дерев 3% -ною бордоською рідиною або так зване “блакитне обприскування”, яке проводиться до набрякання бруньок, але при позитивних денних температурах. Цей прийом ефективний, як профілактика, в боротьбі з паршею і моніліозом яблуні і груші, філлостіктозом плодових, коккомикозом вишні, курчавістю листя персика. Успіх заходу залежить від правильності приготування робочого розчину та своєчасності обробки.

           Не можна забувати і про смородині, агрус і плантації суниці.

У агрусу вкорочують кінчики гілок, де зимує інфекція “американської” борошнистої роси, у смородини вирізують гілки з зимуючим почковим кліщем (бруньки схожі на качанчики). У майбутньому в разі сильного зараження кліщем, кущ слід повністю видалити і спалити.

На плантаціях суниці в першу чергу видаляють старе відмерле листя з джерелами інфекції сірої гнилі, септоріозу та інших хвороб, потім можна опрацювати тією ж 3% -ною бордоською рідиною. Не забувайте також про підгодівлю мінеральними добривами, оскільки при відновленні вегетації деревам і чагарникам потрібно харчування.

 

Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь