A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ФОП) може бути добровільним і примусовим.

Дата: 02.01.2019 15:01
Кількість переглядів: 563

Припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (ФОП) може бути добровільним і примусовим.

         У примусовому порядку діяльність може бути припинено за рішенням суду (внаслідок смерті фізичної особи; визнання її недієздатною, безвісно відсутньою; оголошення її померлою). Також підставою для винесення судом рішення про припинення може бути визнання підприємця банкрутом, здійснення діяльності, забороненої законом, неподання до фіскальних органів податкових декларацій протягом року.

Проте в більшості випадків припинення все ж таки відбувається в добровільному порядку – за рішенням самого підприємця.

Зараз ліквідувати підприємницький статус значно простіше, ніж це було раніше. Однак підприємцеві доведеться пройти певну процедуру закриття, яка складається з деяких обов'язкових етапів.

Алгоритм дій складається з таких двох кроків:

– держреєстрація припинення підприємницької діяльності ФОП за його рішенням;

– зняття з обліку як платника податків і зборів.

Порядок державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП за його рішенням урегульовано положеннями п. 4 ст. 18 Закону України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755). Держреєстрація здійснюється за заявою шляхом звернення заявника до суб'єкта держреєстрації, нотаріуса.

Спрощена процедура закриття ФОП за його рішенням полягає в тому, що йому достатньо подати заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за формою № 12 (бланк форми див. у розділі «Довідник»).

Заява може подаватися в паперовій або електронній формі.

У паперовій формі заяву подає ФОП особисто або поштою, обов'язково її підписує. Якщо надсилається поштою, справжність підпису повинна бути нотаріально посвідчена.

Якщо документи подаються особисто, ФОП пред'являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або свідоцтво на постійне чи тимчасове проживання. В електронній формі заява подається на порталі електронних сервісів. У разі використання такого способу подання є обов'язковим накладення ФОП власного електронного цифрового підпису.

Таким чином, для проведення процедури припинення діяльності держреєстраторові подається тільки заява за формою № 12. Будь-яких інших довідок і документів до реєстраційної служби подавати не потрібно.

Заява розглядається протягом 24 годин після її подання, крім вихідних та святкових днів.

Підставою для зупинення розгляду заяви може бути:

  • її невідповідність установленим вимогам, а саме: заповнення недержавною мовою або олівцем, нерозбірливий текст, наявність підчисток або дописок, закреслень та інших правок, помилок, а також пошкоджень, що унеможливлюють однозначно трактувати зміст заяви;
  • відсутність на заяві підпису заявника або нотаріального посвідчення справжності підпису заявника в разі подання заяви поштовим відправленням;
  • невідповідність відомостей в заяві відомостям, що містяться в Єдиному держреєстрі.

Заява для усунення підстав для зупинення її розгляду повертається (видається, надсилається поштою) заявникові не пізніше наступного робочого дня від дня її надходження від заявника.

Відмовити в держреєстрації можуть, якщо:

  • документи подані особою, яка не має на це повноважень;
  • у Єдиному держреєстрі містяться відомості про судове рішення, що забороняє проведення реєстраційної дії;
  • не усунуто підстав для зупинення розгляду документів;
  • є обмеження на провадження підприємницької діяльності;
  • у Єдиному держреєстрі є запис про те, що фізособа вже зареєстрована як ФОП.

Повідомлення про відмову в держреєстрації має містити посилання на підстави для відмови; відповідне рішення в день відмови розміщується на порталі електронних сервісів.

Усунувши причини, що стали підставою для відмови, ФОП може подати документи повторно.

Якщо підстав для зупинення розгляду документів або для відмови в держреєстрації немає, держреєстратор проводить реєстраційну дію шляхом внесення запису до Єдиного держреєстру.

Виписка оприлюднюється на порталі електронних сервісів. За бажанням підприємця (у разі подання заяви в паперовому вигляді) вона може надаватися в паперовій формі з проставленням підпису та печатки держреєстратора.

Фізособа втрачає статус підприємця від дати внесення до Єдиного держреєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Тепер підприємець повинен бути знятий з обліку як платник податків і зборів.

Підставою для зняття з обліку в органах, зокрема в податковій, є відомості з Єдиного держреєстру про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП. Дата зняття з обліку підприємця відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення. Відповідний запис вноситься до Реєстру самозайнятих осіб.

Слід зауважити, що держреєстрація закриття підприємницької діяльності фізособи не припиняє його зобов'язань, що виникли під час провадження нею підприємницької діяльності, а також не змінює термінів та порядку виконання таких зобов'язань і застосування санкцій за їхнє невиконання.

Ліквідація підприємницького статусу передбачає зняття з обліку ФОП як платника податків. До нього також повністю припиняються вимоги як до суб'єкта господарювання. Проте після держреєстрації закриття підприємницької діяльності він продовжує перебувати на обліку в податкових органах як фізособа – платник податків, який отримував дохід від підприємницької діяльності. Тому такій фізособі потрібно:

– забезпечити остаточні розрахунки з бюджетом і соціальними фондами з податків та зборів від провадження підприємницької діяльності;

– у визначені терміни подати податкову звітність за звітний рік, у якому проведено держреєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Якщо підприємець до зняття з реєстрації застосовував загальну систему оподаткування, він подає податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, у якій відображаються виключно доходи від провадження підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів від дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 177.11 ст. 177 Податкового кодексу України (ПКУ)). У разі добровільного припинення підприємницької діяльності останнім базовим податковим (звітним) періодом є період від дня, що настає за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, до останнього дня календарного місяця, у якому проведено держреєстрацію припинення (таким чином, якщо держреєстрація припинення відбулася 5 січня 2017 року, то відзвітувати такий ФОП повинен до 3 лютого включно).

Єдинникові ж рекомендуємо подати декларацію платника єдиного податку в терміни, передбачені для подання квартального звіту – того звітного кварталу, у якому він знятий із реєстрації. При цьому єдиний податок нараховується до останнього дня (включно) того календарного місяця, у якому анульовано реєстрацію за рішенням органу контролю на підставі отриманого від держреєстратора повідомлення про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності (п. 295.8 ст. 295 ПКУ). Ця подія буде підставою для анулювання реєстрації такого підприємця як платника єдиного податку шляхом виключення його з реєстру платників єдиного податку (п. 299.10 ст. 299 ПКУ).

Анулювання реєстрації як платника ПДВ відбувається в порядку, визначеному положеннями ст. 184 ПКУ.

Процедура зняття з обліку ФОП як платника ЄСВ аналогічна процедурі зняття його з основного місця обліку у фіскальному органі, яку описано вище. Слід зауважити, що відповідно до п. 16 ст. 25 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки з ЄСВ, штрафів і пені не застосовується. Це означає, що нарахувати й стягнути їх можуть коли заманеться.

Особою, відповідальною за погашення грошових зобов'язань або податкового боргу ФОП, є така фізособа. У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП грошові зобов'язання та/або податковий борг погашаються за рахунок його майна.

Проведення податкової перевірки у зв'язку з припиненням ФОП зараз необов'язкове. Однак податковий орган може призначити й провести документальну перевірку з урахуванням строків давності, передбачених ПКУ, тобто в межах 1 095 днів. Повідомлення про припинення підприємницької діяльності ФОП, що надійшло до податкового органу, може слугувати підставою для проведення позапланової перевірки (пп. 78.1.7 ст. 78 ПКУ).

Підготовлено в рамках проекту ЄС

«Різні громади – спільні рішення для економічного зростання» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь