A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Як не потрапити у кредитну пастку?

Дата: 29.01.2019 09:17
Кількість переглядів: 782

Невпинний розвиток інформаційних технологій суттєво розширив спектр послуг, які надаються у сфері електронної комерції. Так, значної популярності серед населення набуває отримання миттєвих онлайн кредитів. Як не потрапити у скрутне фінансове становище через власну необізнаність про правові наслідки під час вчинення електронних правочинів? Про це інформують фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

 

Поруч із електронною торгівлею різноманітними товарами надання електронних фінансових послуг впевнено увійшло в наше життя. Численні електронні фінансові сервіси обіцяють надання швидкої фінансової допомоги без відвідування офісу кредитно-фінансової організації. Однак, чимало людей не розуміють реальні правові наслідки, які виникають при вчиненні електронних правочинів. Також, не всі вміють розрахувати суму власного фінансового зобов'язання, яке вони зможуть повернути. Внаслідок цього виникають непорозуміння серед користувачів фінансових послуг: виникнення простроченої заборгованості за кредитом та відсотками, нарахування штрафних санкцій та пені за несвоєчасне виконання фінансових зобов'язань. Зазвичай це призводить до судового розгляду суперечностей в правовідносинах між кредитно-фінансовою установою та користувачем таких фінансових послуг.

Сьогодні в Україні панує гостра конкуренція на ринку миттєвих онлайн кредитів. За гаманці громадян змагається понад два десятки установ, які надають електронні фінансові послуги — швидку фінансову допомогу.

Не менш важливими документами, які регулюють правові відносини між позичальником та позикодавцем є “Правила надання грошових коштів у кредит”, які є невід'ємною частиною договору позики грошей та відповідно кредитний договір. Ці два документи повинні бути вільно доступними для ознайомлення на сайті електронного сервісу швидкої фінансової допомоги. Без знання істотних положень цих документів, оформлення грошової позики є надзвичайно ризикованим.

Перш ніж отримати онлайн кредит, обов'язково знайдіть для себе відповіді на наступні запитання:

  1. Чи дійсно Вам потрібний кредит?

Оцініть необхідність чи терміновість запланованих витрат до моменту накопичення необхідної суми власних коштів.

  1. Чи в повній мірі Ви розумієте відповідальність, яка виникає при оформленні кредиту?

Електронні кредитні сервіси пропонують швидку процедуру оформлення позики. Для цього необхідно зайти на сайт компанії, вибрати суму та термін позики на кредитному онлайн-калькуляторі, натиснути “ПОДАТИ ЗАЯВКУ”. Надалі сервіс пропонує заповнити онлайн-анкету з вказанням номеру свого мобільного телефона, номерів мобільних телефонів роботодавця, контактної особи, найближчого знайомого, батьків, а також домашнього номеру телефону. Слід розуміти, що у випадку виникнення проблем з поверненням позики, саме за цими номерами телефонів будуть телефонувати працівники кредитної установи, а в подальшому й колектори. Тому отримайте згоду своїх знайомих чи друзів на те, щоб надати номери їх мобільних телефонів даному сервісу. Заповнюючи анкету на оформлення позики в тій частині, де прив'язується ваша власна банківська платіжна картка, слід зазначити, що надаючи номер картки, дату її дійсності та CVV код картки, ви надаєте всі необхідні реквізити для здійснення інтернет-платежів з вашої картки без вашої особистої участі. Надсилаючи скановані копії паспорта та копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків ви підтверджуєте свою особу. Також, додатково можуть вимагати надіслати фотографію, де ви позуєте з розгорнутим паспортом - це означає ідентифікацію особи, як користувача даних електронних послуг. Завершенням заповнення анкети є створення електронного кабінету та введення до відповідного поля одноразового коду, надісланого в СМС повідомленні на ваш телефон. При цьому даний код, відповідно до закону України “Про електронну комерцію”, є еквівалентом електронно-цифрового підпису (ЕЦП). Накладаючи свій ЕЦП, ви погоджуєтесь із загальними умовами електронного договору та підтверджуєте те, що ви ознайомились з правилами отримання позики даної кредитної організації. Вищевикладений порядок дій  створює електронний правочин, який підтверджує виникнення цивільних прав та обов'язків в реальному житті. Таким чином, електронний договір прирівнюється до угоди на паперовому носії з відповідними підписами сторін.

  1. Чи розумієте Ви як розраховується щомісячний (періодичний) платіж для повернення позики?

            Для того, щоб вірно оцінити власну кредитоспроможність, тобто можливість вчасно сплачувати кредит та відсотки за його використання, необхідно визначити величину коштів, яка залишається після розрахунку різниці між власним сукупним середньомісячним доходом та постійними середньомісячними витратами. Дана сума коштів повинна перевищувати щонайменше в 1,5 — 2 рази суму коштів, які необхідно періодично сплачувати за користування кредитом.

            Вартість користування позиченими коштами визначається, як сума процентів за використання кредиту та додаткових комісій, розділена на термін користування позикою. Зазвичай, цю величину розраховують в онлайн-калькуляторах вказаних електронних сервісів у гривневому обчисленні, яка становить відсоток від суми позики за один день. Помножте цю величину на кількість днів користування кредитом, додайте раніше сплачені комісії (якщо такі були), щоб отримати повну вартість позики. Оцініть співмірність суми кредиту та розраховану вами вартість, щоб визначити економічну доцільність чи вигідність. Реальну процентну ставку можна визначити шляхом ділення сукупної вартості на суму позичених коштів, помножену на 100%. На практиці ця величина сягає декілька сотень річних відсотків.

            Законодавство України зобов'язує позикодавця належним чином повідомити вам термін кредитування, реальну річну процентну ставку, графік погашення кредиту та інші істотні умови позики. Як показує практика звернень громадян до відповідальних осіб електронних сервісів з надання онлайн-кредитів, не завжди вдається дізнатись належну до сплати суму для остаточного повернення позики, що призводить до значних перевитрат коштів.

  1. Чи є у Вас резервне джерело для повернення коштів у випадку виникнення непередбачених життєвих подій?

            Також, необхідно врахувати, що протягом всього періоду користування кредитом можуть статися непередбачувані життєві події, наприклад виникнення певного захворювання, яке вимагатиме у майбутньому додаткового фінансування. Тому, для термінового повернення позичених коштів, необхідно мати певні матеріальні цінності, які можна швидко продати., а отриманими коштами повернути кредит.

  1. Чи вирішиться проблема, при умові отримання кредитних коштів?

            Об'єктивно та відверто надайте відповідь собі на це запитання.

 

            Ніколи не беріть онлайн-кредит, якщо ви не впевнені в тому, що зможете своєчасно повернути кредитні кошти та відсотки за його використання. Однак якщо ж ви все таки скористалися послугами миттєвого онлайн-кредитування і у вас виникли труднощі у поверненні кредитних коштів чи відсотків, необхідно терміново звертатись до відповідних працівників, телефонуючи на “гарячу лінію”, чи скористатись відповідним онлайн-сервісом кредитної установи для встановлення діалогу з метою врегулювання кредитних правовідносин. Якщо не вдається усно домовитись, то звертайтесь письмово до відповідних установ. Закон України “Про звернення громадян” чітко визначає умови щодо відстоювання своїх прав і законних інтересів щодо відновлення їх у разі порушення.

Довідково: Законодавче поле у сфері електронної комерції регулюється низкою законів: Конституція України, Цивільний та Господарський кодекси України, закони України "Про захист прав споживачів", "Про рекламу", "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах", "Про телекомунікації", "Про електронні довірчі послуги", "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про банки і банківську діяльність", "Про захист персональних даних" “Про звернення громадян”, “Про електронну комерцію”, міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України та інших нормативно-правових актів.

 

       Контактна інформація! Звертайтеся по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (03730) 2-31-58.
             Звертайтеся по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (03738) 2-13-33.

       Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 (дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово)

ДЖЕРЕЛО ІНФОРМАЦІЇ: Вижницький місцевий центр з надання безоплатної

вторинної правової   допомоги

 

Підготовлено в рамках проекту ЄС «Різні громади – спільні рішення для економічного зростання» 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь