Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

оловне управління ДПС у Чернівецькій області Повідомлення для інформування громадськості

Дата: 05.12.2023 15:10
Кількість переглядів: 38

Податкові надходження: за 11 місяців 2023 року буковинські платники сплатили

8 млрд 964,1 млн грн податків та 5 млрд 543,9 млн грн єдиного соціального внеску

Начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак поінформував громадськість про виконання завдань щодо сплати податкових платежів буковинцями (бізнес – спільнотою та громадянами) впродовж 11 місяців 2023 року.

За його словами представники буковинського бізнесу і мешканці області сплатили до бюджетів усіх рівнів 8 млрд 964,1 млн грн податків та 5 млрд 543,9 млн грн єдиного соціального внеску. Такі надходження перевищують показники аналогічного періоду минулого року - щодо податкових платежів на 1 млрд 641,9 млн грн, або на 122,4 відсотки, а щодо єдиного соціального внеску то приріст складає понад 807,2 млн грн.

Очільник податкової служби відзначає, попри те, що війни з агресором триває платники області сумлінно відносяться до фінансової підтримки потреб країни та армії.

До загального фонду держбюджету впродовж січня – листопаду 2023 року надійшло понад 3 млрд 323,9 млн грн податкових зобов’язань , а це перевищує минулорічні надходження майже на 861,6 млн грн.

Стосовно надходжень до місцевих бюджетів області, то місцеві бюджети  отримали майже 5 млрд 640,3 млн грн податкових платежів. Згідно аналізу , спостерігається приріст на 780,3 млн грн до показників минулого року.

В розрізі основних платежів до державного бюджету найбільшу частку складають: податок на додану вартість  - понад 975,0 млн грн; податок на доходи фізичних осіб – 1млрд 161,4 млн грн; військовий податок 368,1 млн грн та 408,9 млн грн податок на прибуток.

Серед надходжень до місцевих бюджетів понад 70,3 відсотків складає податок на доходи фізичних осіб – понад 3 млрд 964,8 млн грн. Суб’єкти малого підприємництва «спрощенці» сплатили 738,5 млн грн єдиного податку. Землевласники та землекористувачі забезпечили місцевим бюджетам понад 492,0 млн грн плати за землю та оренду.

 

Доплата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, у разі збільшення кількості РРО у місці торгівлі

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що відповідно до положень ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями роздрібна торгівля, зокрема, алкогольними напоями (крім столових вин, а для малих виробників виноробної продукції алкогольних напоїв без додавання спирту: вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями справляється за кожний окремий, зазначений в ліцензії електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), що знаходиться у місці торгівлі.

Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.

Отже, у разі збільшення кількості реєстраторів розрахункових операцій у місці торгівлі доплата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями здійснюється за квартали, які залишились до закінчення дії ліцензії. Плата за квартал, у якому відбулось таке збільшення здійснюється у повному обсязі за весь квартал.

 

15 грудня 2023 року - останній день подання Заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування з I кварталу 2024 року

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують усім, хто хоче змінити загальну систему оподаткування на спрощену із I кварталу наступного, 2024 року, повинні подати до 15 грудня Заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування та Розрахунок доходу за попередній календарний рік. Форма заяви та Порядок її подання затверджені наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675 .

Загалом перехід на єдиний податок можна здійснити на початку будь-якого кварталу, проте лише один раз на рік.

Заяву подають за вибором платника податків,  в один із таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилають поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі;

4) державному реєстратору під час державної реєстрації створення юрособи або державної реєстрації ФОП.

За правилами пп. 298.1.1 ПКУ Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси.

*** У 2024 році Граничні обсяги доходу дозволені протягом календарного  року для платників єдиного податку відповідної групи будуть такими: - річний дохід для платників І групи (167 МЗП) - 1185700 грн; - річний дохід для платників ІІ групи (834 МЗП) - 5921400 грн; - річний дохід для платників ІІІ групи (1167 МЗП) - 8285700 грн.

 

Фахівці податкової служби проводять щоденні тренінги для платників податків

Здійснюєте готівкові розрахунки? Буковинські податківці навчать реєструвати та застосовувати РРО(ПРРО). У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують, що  для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку 2-4 групи проводяться щоденні навчальні тренінги-практикуми «Реєстрація та застосування РРО (ПРРО)». Під час навчання податківці пропонують фахову допомогу в реєстрації ПРРО та його практичному застосуванні.

Програмне забезпечення для використання ПРРО безкоштовне. Завантажити програму можна на власний гаджетсмартфон, ноутбук, чи ПК. Реєстрація та встановлення ПРРО займає обмаль часу та дає можливість підприємцю одразу працювати в правому полі.

Навчання проводяться у територіальних ЦОПах.

Адреси ЦОПів Головного управління ДПС Чернівецької області:

Центр обслуговування платників Вижницької ДПІ - м. Вижниця, вул.Буковинська,14;

Центр обслуговування платників Путильської ДПІ - смт. Путила, вул. Юрія Федьковича,35;

Центр обслуговування платників Кельменецької ДПІ - смт. Кельменці, вул. Бесарабська 49;

Центр обслуговування платників Хотинської ДПІ - м. Хотин, вул. Свято-Покровська, 11"а";

Центр обслуговування платників Кіцманської ДПІ - м. Кіцмань, вул.Українська,4;

Центр обслуговування платників Заставнівської ДПІ - м. Заставна,вул.Бажанського,16;

Центр обслуговування платників Новоселицької ДПІ - м. Новоселиця, вул. Центральна,108;

Центр обслуговування платників Герцаївської ДПІ - м. Герца, вул. Центральна,41; 

Центр обслуговування платників Сокирянської ДПІ – м .Сокиряни, вул. Перемоги,10;

Центр обслуговування платників Новодністровської ДПІ - Новодністровськ, м.р.Сонячний, 27"а";

Центр обслуговування платників Сторожинецької ДПІ – м .Сторожинець, вул.Лопуляка,8;

Центр обслуговування платників Глибоцької ДПІ - смт. Глибока,  вул.Т.Шевченка,1;

Центр обслуговування платників Чернівецької ДПІ - м. Чернівці, вул.Героїв Майдану, 200 "а".

Для отримання консультацій, телефонуйте: Андрусів Олександра Віталіївна (напрямок реєстрація РРО (ПРРО) - телефон 0372(545629); Кілару Юрій Георгійович  (контроль у сфері здійснення розрахункових операцій – телефон 0372(545856).

Крім того в Центрах обслуговування платників податків фахівці податкової служби  надають фахову допомогу при заповненні декларацій для отримання податкової знижки, нарахуванні МПЗ та інформують платників про зміни законодавства. 

Податківці підкреслюють, що впровадження інноваційних ІТ дає змогу зберегти дорогоцінний час для бізнесу та здійснити спілкування з податковою службою комфортно. Для цього на вебпорталі ДПС України забезпечено доступ до безкоштовних електронних сервісів https://tax.gov.ua/diyalnist-/elektronnyi-servisi.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)

 

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь