A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Головне управління ДПС у Чернівецькій області Повідомлення для інформування громадськості

Дата: 31.03.2023 09:39
Кількість переглядів: 437

Податківці нагадують платникам про необхідність погашення боргу до місцевих бюджетів

На засіданні комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області обговорили питання про недопущення зростання податкового боргу до місцевих бюджетів. 

Під час засідання заступник начальника Головного управління ДПС у Чернівецькій області Микола Загарюк звернув увагу, що борги перед місцевим  бюджетами перевищили 258,2 млн грн, а кількість боржників на 1 березня 2023 року досягла 87553 фізичних та юридичних осіб.

Найбільша заборгованість у землевласників та землекористувачів – 111,5 млн грн плати за землю.

Власники нерухомості заборгували 48,6 млн грн податку на нерухомість.

Роботодавці та підприємці на загальній системі оподаткування мають борг зі сплати ПДФО у сумі 34,8 млн грн.

Інформацію з питання погашення боргів можна отримати в управлінні по роботі з податковим  боргом Головного управління ДПС у Чернівецькій області за телефоном (0372)54-56-35.

Паспорти громад, щодо заборгованості перед бюджетом громади за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/informatsiya--scho-oprilyudnyuetsya-rozporya/665311.html 

 

Зміни до Податкового кодексу щодо платіжних послуг набирають чинності

з 1 квітня 2023 року

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області нагадують платникам податків, що з 1 квітня 2023 року набирає чинності Закон України від 12.01.2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», яким внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема,  приведено у відповідність до вимог Закону України від 30.06.2021 року №1591-IX «Про платіжні послуги» та застосування поняття: «банки», «небанківський надавач платіжних послуг», «електронний гаманець у емітента електронних грошей», «платіжні інструкції», «рахунок у банку / небанківському надавачу платіжних послуг» та інші.

Запроваджується можливість використання під час здійснення розрахункових операцій та контролю за їх проведенням не тільки рахунків, відкритих у банках, а також рахунків/електронних гаманців такого платника податків в інших фінансових установах, небанківських надавачах платіжних послуг/емітентах електронних грошей.

Крім того, Законом № 2888 змінено порядок використання єдиного рахунку (стаття 35, 351 Кодексу). Окремо визначено, що для цілей Кодексу обов’язок платника податків щодо сплати податків і зборів на єдиний рахунок, визначений статтею 351 Кодексу, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України «Про платіжні послуги». Також пункт 351 Кодексу доповнено новою нормою стосовно того, що не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.

Контролюючому органу надана можливість використовувати інформацію, що надійшла не тільки від банків та інших фінансових установ, а також від небанківських надавачів платіжних послуг та емітентів електронних грошей про наявність та рух коштів на рахунках платника податків, звіти про підзвітні рахунки, подані від фінансових агентів, інформацію про наявність та рух коштів на електронних гаманцях платника податків (п.п. 71.1.3 пункту 71.1 ст. 71 Кодексу). 

Розширено перелік суб’єктів інформаційних відносин (ст. 72 та 73 ПКУ) – надавачі небанківських платіжних послуг, емітенти електронних грошей.

Крім того, Законом 2888 внесені зміни щодо фінансової відповідальності небанківських надавачів платіжних послуг, еквайєрів, емітентів електронних грошей (ст. 112, 118, 124 ПКУ). 

Детальніше в інформаційному листі № 2/2023: Закон України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг».

 

 

Чи включаються до складу доходу ФОП – платника ЄП суми кошти у вигляді бонусів, які отримані за придбання товарів чи надання послуг?

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють,   відповідно до п.п. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI доходом з джерелом їх походження з України – є будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні. 

Доходом платника єдиного податку фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п.п. 1 п. 292.1 ст. 292. ПКУ).

Пунктом 292.11 ст. 292 ПКУ визначено суми коштів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку.

Суми коштів, у вигляді бонусів, які надходять на розрахунковий рахунок фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, не віднесено до переліку коштів, які не включаються до складу доходу платників єдиного податку. 

Отже, суми кошти, отримані фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку у вигляді бонусів, за придбання товарів чи надання послуг, включаються до складу доходу такого платника.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь