A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Рекомендації щодо перевірки стану готовності приміщень закладів освіти та їх функціонування в новому навчальному році. Організація безпечної діяльності під час освітнього процесу

Дата: 08.08.2022 08:44
Кількість переглядів: 694

 Фото без опису

В умовах воєнного стану вимоги до приміщень закладів освіти, де проходить  освітній процес, допоміжних приміщень та укрить фонду захисних споруд повинні відповідати всім необхідним вимогам цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності.

       У закладах освіти мають бути створені відповідні умови та проведені попередні заходи з підготовки всіх учасників освітнього процесу. Міністерство освіти і науки України підготувало алгоритм дій для вчителів у разі проведення занять і увімкнення сигналів тривоги, що розроблений на основі рекомендацій ДСНС України.

         Постійно діюча технічна комісія з обстеження приміщень, інженерно-технічних комунікацій закладу освіти, призначена наказом керівника закладу:

проводить огляд будівель, приміщень, комунікацій з метою приведення комунікацій, устаткування, обладнання у відповідність до чинних стандартів, правил, норм з охорони праці, а також підготовки закладу освіти до опалювального сезону;

складає акт обстеження приміщень та інженерних комунікацій закладу освіти до початку навчального року та опалювального сезону;

визначає готовність навчальних кабінетів, майстерень, спортзалів, ігрових і спортивних майданчиків, інших приміщень закладу до нового навчального року.

Відтак складає акти-дозволи на введення їх в експлуатацію. Орієнтовні форми актів МОН надає в додатках 3 і 4 до листа від 29.07.2020 № 1/9-406.

З метою організації безпечної діяльності під час освітнього процесу керівник закладу освіти наказом затверджує протипожежний режим, що містить:

- порядок утримання шляхів евакуації (план евакуації оформлюється на кожен поверх будинку окремо);

- схему проїзду та стоянки транспортних засобів;

- порядок відключення від мережі електроживлення обладнання та вентиляційних систем у разі пожежі;

- порядок огляду приміщень, будівель після закінчення занять і роботи закладу освіти;

Наказом керівника навчального закладу призначають відповідальних осіб за охорону праці, безпеку життєдіяльності в навчальному закладі і в окремих структурних підрозділах, а також за безпечну експлуатацію засобів виробництва, які застосовуються в навчальному процесі, відповідальних осіб за безпечну експлуатацію будівель та споруд тощо.

Керівник спільно з відповідальними особами під час освітнього процесу має здійснювати систематичний контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм, правил протипожежної і особистої безпеки, правил цивільного захисту у всіх приміщеннях закладу.

Служба охорони праці у закладі освіти.

За законодавством керівник закладу освіти зобов'язаний створити службу охорони праці (далі - СОП). На підприємстві, де працює 50 і більше осіб, роботодавець створює службу охорони праці (ст. 15 Закону про охорону праці).

У сфері освіти обов'язки відповідальних осіб з охорони праці визначає Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затверджене наказом МОН від 26.12.2017 № 1669 (далі — Положення № 1669).

Управління (відділи) освіти органів місцевого самоврядування створюють службу охорони праці відповідно до Типового положення (пп. 2 п. 2 розд. ІІІ Положення № 1669).

Однак і керівник закладу освіти відповідно до підпункту 2 пункту 1 розділу IV Положення № 1669 зобов'язаний створити службу охорони праці.

Для працівників навчального закладу розробляються (переглядаються) інструкції з охорони праці за видами робіт та за професіями на робочих місцях, у майстернях, на території навчального закладу або в інших місцях, де за дорученням роботодавця чи уповноваженого ним органу (далі — роботодавець) виконуються ці роботи, трудові чи службові обов'язки. (Положення про розробку інструкцій з охорони праці, затверджене наказом Держнаглядохоронпраці від 29.01.1998 № 9 із змінами, внесеними наказом Мінсоцполітики30 березня 2017 року № 526).

Для здобувачів освіти розробляються (переглядаються) під час занять інструкції з безпеки безпеки життєдіяльності (у навчальних приміщеннях). (Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затверджене наказом МОН від 26.12.2017 № 1669).

У приміщеннях закладу освіти повинна бути наочність, яка сприяє вивченню і викладанню предметів, попереджає про можливі небезпеки:

  • плакати з правилами безпеки під час занять у приміщеннях закладу освіти;

  • навчально-наочні матеріали, які ілюструють, як забезпечити здорові та нешкідливі умови навчання;

  •  знаки евакуаційні, попереджувальні, які призначені для того, щоб попередити та привернути увагу учнів та працівників у разі можливої небезпеки, заборонні, зобв'язувальні, знаки пожежної безпеки.

 

  

Інструктажі з питань охорони з працівниками закладів освіти.

Посадові особи та інші працівники установ та закладів освіти проходять інструктаж, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки в разі виникнення аварій та надзвичайних ситуацій відповідно до Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці, затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 року № 15, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2005 року за № 231/10511 (із змінами). Відповідно до ст.18 Закону "Про охорону праці" працівники під час прийняття на роботу та протягом трудової діяльності мають проходити коштом роботодавця інструктаж із охорони праці: вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий.

Технічний персонал, що виконує роботи, за яких може виникнути небезпека ураження електричним струмом, проходять інструктаж і перевірку знань раз на рік за місцем роботи. Їм присвоюють І групу з електробезпеки. Про навчання роблять запис у журналі реєстрації первинного інструктажу з охорони праці.

Осіб, які не пройшли інструктажу, до роботи не допускають.

Інструктажі з безпеки життєдіяльності з учасниками освітнього процесу.

Перед початком навчальних занять (один раз на рік) провести вступний  інструктаж з безпеки життєдіяльності з учасниками освітнього процесу щодо безпеки життєдіяльності та первинні інструктажі (на початку навчального року перед початком занять у кожному кабінеті, лабораторії, майстерні, спортзалі тощо, перед початком канікул, а також перед початком заходів за межами закладу освіти).

Проведення цих інструктажів регламентує Положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці в закладах, установах, організаціях, підприємствах, підпорядкованих Міністерству освіти і науки України, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 18 квітня 2006 року № 304 із змінами, внесеними наказом МОН України від 22.11.2017  № 1514.

З водіями шкільних автобусів  (колісних транспортних засобів - КТЗ), які перевозять групи дітей необхідно провести цільовий (передрейсовий) інструктаж безпосередньо перед виїздом або напередодні. Інструктажі з безпеки руху водіїв КТЗ подібні за назвою до інструктажів із охорони праці, однак різняться за змістом, призначенням та порядком їх проведення. Види інструктажів та строки їх проведення визначає Порядок проведення інструктажів та стажування водіїв колісних транспортних засобів, затверджений наказом Міністерства транспорту та звзку України від 05.08.2008 № 975.

Запис про передрейсовий інструктаж водіїв КТЗ роблять у журналі реєстрації інструктажів із безпеки руху та фіксують у дорожньому листі штампом "Інструктаж проведено", зазначають час і дату. Дорожній лист підписують особи, які провели інструктаж.

Повний перелік вимог щодо організації роботи та дотримання вимог з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності у закладах дошкільної освіти викладено у додатку до листа Міністерства освіти і науки України від 14.02. 2019  № 1/11-1491.

 

В.о. начальника відділення                                                          І. Тимик

 

05.08.2022


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь