A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

В кінці року, що минає, хочеться згадати лише приємні події, моменти, людей.

Дата: 31.12.2021 09:04
Кількість переглядів: 658

 

Для Усть-Путильської ТГ однією з таких приємностей стала співпраця з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Протягом 2021 року ми отримали величезну підтримку від Програми: фінансову, моральну, дружню, навчальну.

Ми багато працювали, навчалися, приймали гостей та відвідували інші громади, щоб переймати найкращий досвід у громад-партнерів програми DOBRE.

Результати є, вони помітні та приємні. Тому,

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ З ПРОГРАМОЮ DOBRE У 2021 РОЦІ:

1. Розроблено та затверджено Стратегію сталого розвитку Усть-Путильської територіальної громади на 2021-2029 роки.

Цей документ є головною програмою розвитку громади, котра визначає пріоритети та усі можливі напрямки розвитку Усть-Путильської ТГ. Стратегія сталого розвитку Усть-Путильської ТГ гармонізована з пріоритетами та цілями аналогічних документів вищого територіального (регіонального та національного) рівня.

2. Розроблено та затверджено Програму місцевого економічного розвитку Усть-Путильської територіальної громади на 2021-2025 роки та План дій з її впровадження.

Метою Програми місцевого економічного розвитку є:

- Підтримати діючий в громаді бізнес;

- Стимулювати до підприємницької діяльності та появи нового бізнесу, підтримати їх розвиток;

- Розвивати людський капітал та трудові ресурси, в тому числі серед місцевої молоді.

В результаті реалізації даного компоненту у с.Мариничі облаштовується швейна майстерня для усіх жителів Усть-Путильської ТГ, мета якої - покращення умов побутового обслуговування та створення умов для фахового навчання швейній справі; сприяння професійному розвитку, розвитку трудових ресурсів, зайнятості населення; виробництва локального автентичного продукту – речей з тканини в Усть-Путильській ТГ.

Крім цього, проектами місцевого економічного розвитку, визначені програмою є:

1. Облаштування сільських ринків в с. Усть-Путила та с. Розтоки Усть-Путильської громади торговими місцями.

2. Створення інтерактивної мапи громади задля посилення спроможності громади у напрямку туристичного розвитку.

3. Розробка бренду Усть-Путильської громади.

3. За допомогою платформи DOBRE.Pytannia працівниками Усть-Путильської сільської ради було проведено опитування серед мешканців громади щодо якості наданння послуг. На основі результатів опитування жителі ТГ обрали пріоритетною послугою, яка потребує покращення - СПОРТ.

Саме тому в 2022 році громада отримає спортивне обладнання для створення тренажерних залів у селах та оновлення спортивного інвентаря у спортивних залах шкіл громади.

Варто зазаначити, що наступною послугою, яка втілюватиметься в Усть-Путильській ТГ стане послуга БЕЗПЕКА.

4. Для підвищення прозорості формування бюджету Програмою DOBRE надано супровід, підтримку, консультації громаді у запровадженні практик ефективного бюджетування та управління фінансами. Створено буклет "Бюджет для громадян", де доступною та простою мовою розписано подетально звідки прийшли і куди спрямовувались фінансові ресурси в громаді.

Бюджет для громадян вже втретє розробляється в громаді , разом з Громадським партнерством "За прозорі місцеві бюджети".

5. В рамках програми DOBRE реалізовано проект «Покращення якості умов праці депутатського корпусу, як вищого представницького колегіального органу місцевої влади, в Усть-Путильській ТГ та підвищення рівня залучення широкого кола громадськості до діяльності ОМС» та надано технічну підтримку (меблі, техніка) для облаштування сесійної зали.

6. Програма DOBRE провела навчання для молоді громади, членів Молодіжної ради. У результаті такого навчання Молодіжна рада подала проект на сворення Молодіжного центру та отримала фінансування!!

Результат - створення Молодіжного простору "Територія щастя" в приміщенні бібліотеки села Усть-Путила, де молодь має можливість користуватися новітньою технікою, меблями, відпочивати, навчатись, розвиватись та приймати спільні рішення для покращення молодіжної політики в громаді.

Крім того, в результаті адвокаційної кампанії, проведеної молоддю ТГ розроблено та затверджено Положення про роботу Молодіжного простору на базі сільської бібліотеки села Усть-Путила, через рішення виконкому.

7. В рамках Програми DOBRE проект "Коворкінг студія", що поданий молодіжною Ініціативною групою до ГО "Товариство "Український Народний Дім в Чернівцях", схвалений за результатами конкурсного відбору на фінансування та реалізацію в рамках впровадження напрямку "Посилення залученості молоді до прийняття рішень" проекту "Голос громади у місцевому самоврядуванні"!!!

Результат - створено Коворкінг-студію "Креатив", де кожен житель громади може долучитись до майстер-класів, навчань, тренінгів, користуватись технікою та обладнаннням для сворення фото- та відеоконтенту для соціальних мереж.

8. Громадська організація "Злагода", яка активно працювала над реалізацією проекту «Голос громади в місцевому самоврядуванні», який в Чернівецькій області реалізує ГО «Товариство Український Народний Дім в Чернівцях» у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE виграла проект Громадський медіа-центр "В ритмі сьогодення", та успішно його реалізувала.

Медіа-центр має перші успіхи: вийшов з друку перший номер "Вісник Усть-Путильської ТГ" та активно готується до випуску наступний номер.

9. Жінки лідерки ТГ, членкині ГО "Злагода" успішно пройшли навчання в Академії Жіночого Лідерства, яка реалізується Українським Жіночим Фондом в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом (NDI) в рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (ДОБРЕ)».

Результат - Громадська організація «Усть-Путильська сільська організація «Злагода» подала проект та перемогла у грантовому конкурсі Українського Жіночого Фонду та втілила проєкт «Згуртування жінок шляхом створення Жіночого клубу «Посмішка щасливої жінки» - місце, яке сприятиме творчій реалізації соціально активної жінки, розкриттю її внутрішнього потенціалу, обміну планами, думками та досвідом з жінками-однодумцями.

10. Для найменших жителів громади Програма DOBRE надала фінансову підтримку для реалізація Швидкого гранту – встановлення 4-х дитячих майданчиків задля забезпечення корисного проведення дозвілля дітками та їх батьками. На території громади ігрові майданчики для дітей дошкільного та раннього шкільного віку з вільним доступом були відсутні, тож тепер кожен маленький житель ТГ зможе проводити вільний час на сучасному дитячому майданчику.

Протягом року, що минає, ми отримали величезний досвід, підтримку та розуміння з боку людей, які працюють в Програмі DOBRE, тож дякуємо Zhenya Velehura Неля Малько, Олена Заворотченко, Український Народний Дім у Чернівцях, Національний Демократичний Інститут за всю Вашу роботу для Усть-Путильська Отг, посиленню Усть-Путильської сільської ради, поглибленню демократії та розвитку у процесі реформи децентралізації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь