A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Роз'яснення для підприємців

Дата: 24.05.2021 09:32
Кількість переглядів: 397

 

Приватний підприємець-«єдинник» не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності види діяльності, які не зазначені в його облікових даних

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України (далі – ГКУ) підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Згідно з ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Разом з цим ст. 291 Податкового кодексу України із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що фізична особа - підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам, встановленим главою 1 розд. XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розд. ХІV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

У разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб (п. 177.6 ст. 177 ПКУ).

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних.

 

Від торгівлі підакцизними товарами скарбниці громад Чернівецької області отримали 39,5 млн гривень

За чотири місяці 2021 року буковинські суб’єкти господарювання сплатили до місцевих бюджетів 34,6 млн гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів. Про це повідомили у Головному управлінні ДПС  у Чернівецькій області.

Так, 2063 суб’єкти господарювання, які здійснюють торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами на території нашої області придбали 4606 ліцензій, зокрема:

- на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 2532;

- на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами – 2074.

Крім того станом на 01.05.2021 року у Чернівецькій області налічувалось 75 суб'єктів господарювання, яким видано ліцензії на право роздрібної торгівлі пальним та 29 суб'єктів господарювання, яким видано ліцензії на право оптової торгівлі пальним. Кількість діючих ліцензій  на право роздрібної торгівлі – 217, на право оптової торгівлі – 29, на право зберігання пального видано 282 ліцензії, в тому числі виключно для потреб власного споживання - 273.

За несвоєчасну сплату чергового платежу з початку року призупинено дію 62 ліцензій. Також анульовано 9 ліцензій за продаж тютюнових  виробів та алкогольних напоїв неповнолітнім.

Крім того за чотири місяці поточного року до місцевого бюджету сплачено 4,9 млн гривень плати за ліцензії на виробництво, право оптової, роздрібної торгівлі та зберігання підакцизної продукції.

Нагадаємо, що 31 травня 2021 року – останній день сплати акцизного податку за квітень поточного року платниками, у яких базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному місяцю.

 

5 основних причини невизнання податкової звітності контролюючими органами

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що положеннями п. 49.8 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначено, що прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу.

В той же час є випадки, коли звітний документ заповнено з порушеннями його оформлення, при цьому однакові помилки допускаються як в звітності, наданій на паперових носіях, так і поданій в електронному вигляді.

Наголошуємо, що податкова декларація вважається неподаною за умови порушення норм п. 48.3, 48.4 ст. 48 та абзаців першого – третього п. 49.4 ст. 49 ПКУ. По кожному такому випадку контролюючий орган зобов’язаний надати платнику податків письмове повідомлення про відмову у прийнятті його податкової декларації із зазначенням причин такої відмови в терміни, визначені п. 49.11 ст. 49 ПКУ.

Для уникнення порушень при оформленні звітних документів пропонуємо ознайомитися з найпоширенішими з них, а також способами їх упередження: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/469608.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь