A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Алгоритм дій ФОП у разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності

Дата: 10.10.2019 17:14
Кількість переглядів: 6660

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Підставою для зняття підприємця з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця подається заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням.

При цьому, державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності здійснюють:

  • центри адміністративних послуг при органах місцевого самоврядування. Держреєстрацію припинення підприємницької діяльності здійснюють реєстратори територіального відділення Міністерства юстиції України.
  • державні або приватні нотаріуси, які приймають заяви та проводять реєстраційні дії.

 

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, її останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

Звертаємо увагу, що втрата фізичною особою підприємницького статусу не означає автоматичного зняття з обліку в органі ДПС.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа — платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.

Крім того, вона повинна: забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу ліквідаційну звітність за рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП.

Якщо після припинення підприємницької діяль­ності ФОП зали­шились незакритими її рахунки, слід подати до банку, складену в довільній формі заяву щодо закриття поточного рахунку.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Такий Звіт формують та подають протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Після отримання від державного реєстратора відповідних відомостей контролюючий орган проводить передбачену законодавством документальну позапланову перевірку з питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства та дотримання вимог обліку та збору єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Однією з підстав проведення документальної позапланової перевірки є припинення підприємницької діяльності ФОП (пп. 78.1.7 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України).

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки із зазначених підстав приймається керівником контролюючого органу та оформлюється наказом.

Платник єдиного внеску знімається з обліку після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку.

 

 

Джерело: Головне управління ДПС у м. Києві

 

Підготовлено Центром економічного зростання Усть-Путильської ОТГ в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»

 

ДОВІДКОВО: Центр економічного зростання Усть-Путильської об'єднаної територіальної громади створено за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь