A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Дата: 19.04.2019 14:51
Кількість переглядів: 724

З часу найбільшої техногенної катастрофи сучасності, яка трапилася на Чорнобильській АЕС в ніч на 26 квітня 1986 року, і стала трагедією не тільки для українців, а й усього людства, минуло 33 роки. Внаслідок цієї страшної аварії майже третина території України була забруднена радіоактивними викидами. Держава на законодавчому рівні визначила коло громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, регламентувала їх статус та пільги. З тих пір щороку у державному бюджеті передбачається фінансування на соціальний захист українців, постраждалих від цієї катастрофи.

Наразі, лише на Буковині близько 7 тисяч пенсіонерів одержують пенсії, як особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Пенсійне забезпечення цих осіб здійснюється відповідно до Законів України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 ”Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Зокрема, статтею 55 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначені умови призначення пенсії за віком громадянам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, та визначено пільги щодо зниження встановленого пенсійного віку. Наприклад, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в залежності від часу та тривалості роботи у зоні відчуження можуть скористатися, зокрема, правом на зниження пенсійного віку від 10 до 5 років.

Втім, дострокові пенсії за віком, особам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, призначаються за наявності необхідного страхового стажу. Перевірити наявність такого стажу та право на пенсійне забезпечення можна, завітавши до найближчого сервісного центру Пенсійного фонду України за місцем проживання.

Умови призначення пенсій по інвалідності, а також пенсій у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначено статтею 54 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Обчислення таких пенсій може провадитися за цим Законом у розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітної плати, отриманої за роботу в зоні відчуження, або на загальних підставах - із заробітку, одержаного за роботу за межами зони відчуження відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". При цьому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №124 «Питання проведення індексації пенсій у 2019 році» з 1 березня поточного року ці пенсії підлягали перерахунку із збільшенням на 17% показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Згідно з постановою  Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 №1210 мінімальний розмір пенсій, зокрема, для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, з числа осіб з інвалідністю I групи становить - 180 відсотків; II групи - 160 відсотків; III групи - 145 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У разі коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб з інвалідністю - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, I групи - 285 відсотків, II групи - 255 відсотків, III групи - 225 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів. При зміні прожиткового мінімуму проводиться перерахунок цієї виплати. Враховуючи, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачено зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 01.07.2019 з 1497,00 грн. до  рівня 1564,00 грн., а з 01.12.2019 – 1638,00 грн., мінімальні розміри пенсійних виплат для учасників ліквідації з інвалідністю внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС підвищуватимуться по мірі зростання величини вказаного мінімуму.

Зауважимо, що особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсія по інвалідності за бажанням таких осіб обчислюється виходячи з п'ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року,  з урахуванням відсотку втрати працездатності, визначеного органами медико-соціальної експертизи.

Згаданою вище постановою встановлено також розміри щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" та розмір щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Джерело:Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області



 Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»

 

ДОВІДКОВО: Центр економічного зростання Усть-Путильської об'єднаної територіальної громади створено за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення" 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь