A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Роз’яснення Держпраці щодо проведення профілактичного психіатричного огляду працівників

Дата: 15.02.2019 14:46
Кількість переглядів: 661

Порядок проведення попередніх та періодичних психіатричних оглядів затверджений  постановою КМУ від 27 вересня 2000 р. № 1465 .

 Обов'язковий попередній психіатричний огляд проводиться перед  влаштуванням на роботу, а обов'язковий періодичний - у процесі діяльності. Періодичність проведення цих психіатричних оглядів визначається переліком медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності , що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих.

Психіатричний огляд проводить лікар-психіатр державних і комунальних медичних закладів, в зоні обслуговування яких проживає обстежувана особа. В результаті огляду пацієнт отримує довідку з висновком лікаря про придатність до певних видів робіт.

Згідно Порядку  щорічно підлягають періодичному психіатричному огляду такі категорії працюючих, як працівники пожежної охорони, рятувальних, гірничорятувальних, газорятувальних служб, служб запобігання виникненню відкритих газових і нафтових фонтанів; екстреної медичної допомоги та спеціалізованих медичних бригад, а також  авіаційний персонал, який підлягає медичній сертифікації в лікарсько-льотних сертифікаційних комісіях закладів цивільної авіації Додатковими психіатричними  протипоказаннями для цих працівників є  усі форми психічних розладів (у тому числі на стадії ремісії).

Періодичному психіатричному огляду 1 раз на 2 роки підлягають  працівники, зайняті на підприємствах атомної енергетики та атомної промисловості, водії транспортних засобів категорії D1, D, D1E, DE, Т та працівники залізничного транспорту і метрополітену.

Додатковими психіатричними  протипоказаннями  для цих працівників є також усі форми психічних розладів (у тому числі на стадії ремісії).

Крім того періодичному психіатричному огляду 1 раз на 2 роки підлягають  водії транспортних засобів категорії А1, А, В1, В, ВЕ, С1, С, С1Е, СЕ та працівники плавскладу суден. Для них додатковими  психіатричними  протипоказаннями є наявність епілепсії та інших психічних розладів, які супроводжуються нападами із затьмаренням свідомості.

Періодичному психіатричному  огляду 1 раз на 3 роки  підлягають працівники, які мають дозвіл на право придбання, зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів. Додатковими психіатричними  протипоказаннями для них є усі форми психічних розладів (у тому числі на стадії ремісії).

Значна кількість працівників підлягають періодичному   психіатричному  огляду 1 раз на 5 років. Це працівники, зайняті на підземних та відкритих гірничих роботах, на гідрометеорологічних станціях, спорудах зв’язку, розташованих у гірських районах або в особливих природних та географічних умовах , працівники експлуатаційних підрозділів газовидобувних, газотранспортних та спеціалізованих підприємствах газового господарства, особи , зайняті на роботах підвищеної небезпеки , працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, медичні працівники закладів охорони здоров’я, що безпосередньо обслуговують хворих , працівники навчальних закладів всіх типів та форм власності, а також працівники лікувально-профілактичних  та оздоровчих закладів, які безпосередньо пов’язані з організацією харчування. Для цих працівників додатковими психіатричними протипоказаннями є наявність епілепсії та інших психічних розладів, які супроводжуються нападами із затьмаренням свідомості.

В результаті проведення медичного огляду особа  отримує відповідну довідку. В ній міститься висновок про відсутність протипоказань до певних видів робіт. В довідці лікар зазначає прізвище, ім’я та по батькові  особи, що обстежується, адресу його проживання та дату проходження огляду. В спеціально виділеній графі прописують дату, до якої довідка залишається дійсною. Довідка засвідчується підписом лікаря та круглою печаткою медичного закладу.

Джерело: Управління Держпраці                                               

                                                  <Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»” Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»>


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь