A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Як почати свій бізнес з нуля в селі: кращі бізнес-ідеї

Дата: 03.12.2018 15:00
Кількість переглядів: 115309

Ця стаття про ідеї для бізнесу в селі, присвячена жителям сільської місцевості, які бажають з нуля започаткувати власну справу та отримати хороший дохід. На перший погляд, бізнес в селі – це не вигідно, однак якщо використати хорошу бізнес-ідею, вас очікує солідний прибуток.

Плюси бізнесу в селі

Власна справа для тих, хто проживає не в місті, має масу переваг. Дві найважливіші з них:

  • по-перше, один з численних плюсів бізнесу в селі – невелика конкуренція. Кожен, хто був хоч раз у селі, міг помітити, що знайти пристойний магазин, аптеку та інші звичні для міста речі, практично неможливо. А якщо і вдається це зробити, то якість надаваних послуг пригнічує.
  • по-друге, якщо брати до уваги бізнес по виробництву натуральних продуктів харчування, то де, як не в селі? Адже тут де практично не їздять машини, багато простору для вирощування землі та для випасу худоби. Якщо ви не маєте власної землі, можете орендувати пристойну територію за відносно невелику ціну. Таким чином, говорячи про ідеї для бізнесу в селі, в першу чергу, саме вирощування продуктів харчування, розведення тварин чи бджіл приходять на думку.

Який прибуток від бізнесу у сільській місцевості

Щоб отримати хороший прибуток, започатковуючи власну справу, слід враховувати:

  • розміри і кількість жителів населеного пункту;
  • пристосованість місцевості до певних видів сільськогосподарської діяльності;
  • середній вік жителів. Наприклад, якщо хоча б близько 50% – це молодь до 20 років, є сенс відкривати розважальний заклад. Адже зазвичай, щоб розважитись, молоді люди їздять в найближче місто чи обласний центр. Якщо ж більшість жителів села віком 25-25 років, у молодіжному розважальному бізнесі буде мало користі. А от якісь магазини (продуктові чи з одягом) чи невеличкий ресторанчик будуть цілком доречними.

Є й більш універсальні ідеї для бізнесу в селі. Наприклад, відкриття аптеки або невеликого медичного центру для надання послуг з виїздом на дім.

А якщо відштовхуватися від екологічної специфіки сільської місцевості, найпоширенішими видами заробітку можна вважати вирощування чи розведення тварин.

Як грамотно зареєструвати свої ідеї для бізнесу селі?

Порядок реєстрація і оформлення бізнесу безпосередньо залежить від виду діяльності, кількості найманих працівників, виду продукції, яку ви будете пропонувати, а також від виду наданих послуг. Вибирати доведеться між такими матеріально-правовими формами діяльності, як ІП (індивідуальне підприємництво) і юридична особа. Перевага першої форми – всі етапи реєстрації бізнесу можна пройти самостійно. А ось для ТОВ зібрати і оформити необхідні документи самому вкрай важко. Тому для реєстрації юридичної особи зазвичай залучають посередника.

Варто враховувати, що є деякі види бізнесу, для яких потрібні додаткові документи. Наприклад, відкриваючі розважальний заклад, доведеться заводити касовий апарат і отримувати ліцензію на продаж спиртного.

 

 

Топ-5 найвигідніших ідей для бізнесу в селі

 

Виробництво заморожених фруктів/овочів.

Капітальні інвестиції: від 700 000 гривень.

Окупність бізнесу: від 1 року. Основний плюс такого бізнесу в тому, що заморожені фрукти і овочі користуються попитом. Їх закуповують кафе та ресторани для приготування коктейлів, джемів або заправок для м’яса. Також оптові партії потрібні деяким виробникам (соків, вареників з ягодами, млинців з натуральної начинкою і т. д.).

І навіть якщо мова йде просто про роздрібну торгівлю, багато мешканців міст не проти купити заморожені продукти для приготування рагу, компотів, варення або десертів.

Особливо попит зростає в холодну пору року: заморожені фрукти і овочі стають значно доступніші і дешевші свіжих. Найдорожче обладнання, яке буде потрібно для бізнесу – холодильний склад.

Недолік: бізнес досить вигідний, але і витрати на нього чималі. Тому підприємцю варто заручитися фінансовою допомогою інвесторів.

Вирощування птиці на м’ясо

Капітальні інвестиції: від 100 000 гривень. Окупність бізнесу: від 6 місяців. Діяльність з вирощування птиці на м’ясо можна впевнено включити у дієві ідеї для бізнесу в селі. Основні витрати в цій галузі – це купівля поголів’я та інкубаторів.

На побудову вольєрів піде не так багато засобів: досить закупити в будівельному гіпермаркеті дріт, будівельну сітку і трохи балок. Поїлки взагалі можна зробити зі звичайних бутлів. Для розведення птахів в селі важливо розбиратися в їх різноманітності. Є чимало видів м’ясних порід птиці, з яких найбільш вигідно вирощувати курей-бройлерів, фазанів чи індиків.

Вирощування бройлерів зручне тим, що вони виростають до великих розмірів, а значить, дають багато м’яса. Оскільки нежирне м’ясо курки досить дешеве, його купують у великих обсягах.

З індиками схожа історія – вони дають нежирне корисне м’ясо, але ось маса достатньо велика. Однак вартість індичого м’яса значно більша, що позитивно впливає на дохід. При цьому варто зауважити, що витрати відрізняються лише на початковому етапі – на закупівлю пташенят.

Також можна вирощувати фазанів – невеликі за масою птиці, але їх розведення вважається прибутковим. Справа в тому, що м’ясо фазанів – це делікатес. Зі збутом проблем не повинно бути, так як багато ресторанів з задоволенням куплять екологічно чисте м’ясо цієї птиці. Крім вирощування тварин на м’ясо, можна продавати гній, яйця, самих птахів (для розведення в селі).

Відкриття аптеки у якості бізнес ідеї на селі

Капітальні інвестиції в аптеку: від 170 000 гривень. Окупність бізнес-ідеї: 8-12 місяців.

Люди можуть хворіти незалежно від пори року та інших зовнішніх обставин. Тому ідея відкрити аптеку, в будь-якому випадку, буде приносити прибуток, особливо в сільській місцевості, так як конкуренції в цій сфері тут практично немає. Для більш високої прибутковості бізнесу, крім продажу лікарських препаратів, варто також продавати косметичні засоби, засоби особистої гігієни тощо

Але найголовніше в цій сфері – це навіть не постачальники, а кваліфікований персонал. Оскільки деякий час аптека в селі буде працювати, не приносячи прибутку, зарплати, оренду та комунальні послуги в перші кілька місяців варто включити в капітальні витрати.

Відкриття невеликого магазину

Капітальні інвестиції в магазин: від 70 000 гривень. Окупність ідеї: від 6-8 місяців.

Оскільки деякі продукти харчування не завжди можна робити самому або купувати на ринку, магазин у селі буде користуватися попитом. Для торгової лавки в сільській місцевості найбільш підходящою формою торгівлі вважається змішана. Тобто основну частину продукції покупець просить на касі, а воду, морозиво і деякі інші товари може взяти сам з вітрини або в холодильній камері. Оптимальною площею для магазину у селі буде 55 кв. м. Наявність електрики, водопроводу і каналізації – обов’язкова. Для повноцінної торгівлі потрібно буде чимало обладнання, такого як:

  • холодильні камери та вітрини;
  • морозильна камера для морожених продуктів;
  • ваги;
  • касове обладнання.

Крім цього знадобляться певні меблі, стелажі, елементи декору, вивіски. Також доведеться обладнати гігієнічну кімнату і місце для розігріву їжі, адже продавцю потрібно працювати весь день.

Якщо магазин в селі буде продавати алкогольну продукцію, потрібно оформити відповідну ліцензію. Це – додаткові витрати. Але втілити цю ідею рекомендується, так як вона принесе хороший прибуток.

Бізнес на розведенні і вирощуванні кролів

Капітальні інвестиції: від 30 000 гривень. Окупність бізнесу: від 4-6 місяців. Вигоди реалізації даної бізнес-ідеї саме в селі очевидні. Перш за все, вартість оренди землі мінімальна. Крім того, у літній час є велика кількість натурального корму. І звісно, кролі швидко розмножуються.

Головне – дотримуватися правила вакцинації і грамотного догляду за кролями. Тоді бізнес буде приносити великий дохід і швидко окупиться.

Як отримати дохід на розведенні кролів:

  1. продаж м’яса;
  2. продаж маленьких кроленят;
  3. продаж хутра кролів.

Виходить, що всі витрати на даний бізнес – це лише купівля кліток, поїлок і корму. Також можуть знадобитися послуги ветеринара.

Ідеї для бізнесу в селі, запропоновані нами, мають свої плюси та мінуси. Якщо мова йде про вирощування живності, головне – дотримуватися санітарних норм і стежити за здоров’ям тварин. Також, важливо грамотно зареєструвати підприємницьку діяльність та на належному рівні обслуговувати клієнтів. Не варто економити на якості, посилаючись на те, що споживач в селі менш вимогливий, а конкуренція мала. Завжди потрібно прагнути до того, щоб рівень бізнесу був достатньо високий. Чи готові ви, незважаючи на труднощі, започаткувати власну справу у селі? Якщо так, бажаємо вам успіху у починаннях. 

 Підготовлено в рамках проекту ЄС «Різні громади – спільні рішення для економічного зростання» 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь