A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Як зміни до Податкового кодексу вплинуть на виконання місцевих бюджетів у 2019 році

Дата: 12.12.2018 15:01
Кількість переглядів: 579

Фото без опису

Що нового у податковому законодавстві? Експерти фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та SKL International) проаналізували Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» від 23.11.2018 № 2628  та виокремили ті зміни, які впливатимуть на виконання дохідної частини місцевих бюджетів у 2019 році.


1. Однією з новацій є доповнення статті 12 Податкового кодексу, які визначають, що контролюючі органи відповідно до Бюджетного кодексу України подають органам місцевого самоврядування у розрізі джерел доходів звітність

  • про суми нарахованих та сплачених, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків і зборів на відповідних територіях – щомісячно, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним;
  • про суми списаного податкового боргу; розстрочені і відстрочені суми податкового боргу і грошових зобов’язань платників податків; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання – щокварталу, не пізніше 25 днів після закінчення звітного кварталу.

Така звітність по платниках надаватиметься контролюючим органом за запитом органу місцевого самоврядування.

Щодо отримання зазначеної вище інформації також слід керуватися частиною 3 статті 80 Бюджетного кодексу. Зазначені зміни повинні надати органам місцевого самоврядування додаткову інформаційну базу для покращення процесу мобілізації доходів до відповідних місцевих бюджетів.

2. Розширено базу оподаткування та передбачено диференційований підхід до сплати туристичного збору. Експерти нагадують, що діюча норма передбачає встановлення органами місцевого самоврядування ставки у розмірі від 0,5 до 1% від вартості усього періоду проживання. Натомість внесені зміни передбачають можливість встановлення органами місцевого самоврядування ставок туристичного збору у розмірі до 0,5% для внутрішнього туризму та до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, для однієї особи за одну добу проживання (зміни до п.268.3, п.268.4 Кодексу). Крім цього, внесено зміни до положень Кодексу, якими визначаються податкові агенти та місця проживання (п.268.5 Кодексу), особливості справляння збору (п.268.6, п.268.7 Кодексу).

3. Відмінено норму п.284.4 статті 284 Кодексу щодо справляння плати за землю у розмірі 25% податку за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення. Таким чином, у 2019 році органи місцевого самоврядування матимуть змогу наростити надходження до своїх бюджетів у порівнянні з 2018 роком.

4. На 2019 рік не пролонговано норму, яка була передбачена пунктом 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» від 07.12.2017 № 2245 щодо надання дозволу місцевим радам встановлювати місцеві податки і збори без дотримання часових термінів, визначених Податковим кодексом, а також без дотримання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Винятком є лише туристичний збір, встановлення якого або внесення змін до вже існуючих рішень дозволено здійснювати протягом усього 2019 року і без дотримання регуляторних процедур (пункт 52 Розділу І Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів»).

Експерти наголошують, що зазначені зміни до Податкового кодексу органам місцевої влади необхідно враховувати при формуванні та виконанні дохідної частини місцевих бюджетів у 2019 році.

Нагадаємо, з 2019 року ДФС надаватиме органам місцевого самоврядування інформацію по платниках податків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь