A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Офіційне оформлення трудових відносин – запорука соціального захисту та гідних пенсійних виплат

Дата: 16.11.2018 11:12
Кількість переглядів: 637

Фото без опису

Офіційне оформлення трудових відносин – запорука соціального захисту та гідних пенсійних виплат

При нарахуванні заробітної плати працівникам підприємства, установи, організації та фізичні особи – підприємці повинні дотримуватися чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення законодавства про оплату праці, адже Конституцією України кожному громадянину гарантується право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом.

Та на жаль, чимало роботодавців, бажаючи уникнути “зайвих витрат”, або взагалі не оформляють трудові відносини з працівником офіційно, або працевлаштовують особу на неповну ставку із мізерною зарплатою, зазвичай меншою мінімального розміру, а основну суму заробітку виплачують “в конверті”.

Така ситуація для працюючої людини тягне за собою ряд негативних наслідків, адже сьогодні особа втрачає право на належний соціальний захист, а в майбутньому ризикує залишитися без права на достойні пенсійні виплати та гідне існування.

Відповідно до нині діючого пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від набутого страхового стажу та заробітку, з якого сплачені страховий (єдиний) внесок. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування та за які повністю сплачені страхові внески у розмірі не менше, ніж мінімальний страховий внесок, який на сьогодні складає 819,06 грн. (3723 грн.*22%). Якщо з якихось причин роботодавець не сплатив страховий (єдиний) внесок за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата заробітної плати “в конвертах” без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості як із заробітної плати, так і зі сплати єдиного внеску), то періоди за які не сплачені внески “випадають” зі страхового стажу найманого працівника, а заробіток не враховується при розрахунку розміру пенсії.

В черговий раз звертаємося до роботодавців області! Усвідомте свою відповідальність за працівників та подбайте про їх добробут, адже тільки повна зайнятість та гідний рівень оплати праці, дозволить працівникам уникнути ризиків, пов’язаних із соціальним захистом у разі скрутних життєвих обставин та пенсійним забезпеченням у майбутньому!

Шановні краяни! Не позбавляйте себе соціального захисту сьогодні та спокійної старості в майбутньому! Вимагайте від роботодавців легального оформлення трудових відносин та гідної оплати праці!

Прес-служба Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь