A A A K K K
для людей із порушенням зору
Усть-Путильська територіальна громада!
Чернівецька область, Вижницький район

Власники та користувачі буковинської землі сплатили в казну понад 47,8 млн. грн. та хто із громадян має право на звільнення від земельного податку

Дата: 20.03.2019 15:01
Кількість переглядів: 620

З початку 2019 року сума надходжень плати за землю, яка надійшла до місцевих скарбничок області від землекористувачів та власників землі перевищила минулорічний показник майже на 5,5 млн. грн. – повідомили у Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області.

Загалом, за два місяці цього року, юридичні особи сплатили понад 38,0 млн. грн. земельного податку. Надходження від плати за землю фізичними особами, цьогоріч склали 9,8 млн. грн.

Слід зазначити, поряд із ПДФО та єдиними податком плата за землю відіграє важливу роль у фінансуванні бюджетної сфери територіальної громади регіону -  наголошують у регіональному фіскальному відомстві.  Відтак, у сумарному еквіваленті плата за землю займає третє місце серед бюджетоформуючих податків загальних доходів територіальних громад Буковини. Наразі її доля у надходженнях місцевих бюджетах регіону складає 10,1 відсоток.

Відтак, територіальні скарбниці отримали земельний податок у наступних розмірах: м. Чернівці – 26,9 млн. грн., Новоселицький район – 3,0 млн. грн., Сторожинецький район - 2,9 млн. грн., Кіцманський район – 1,9 млн. грн., Кельменецький район – 2,2 млн. грн., Заставнівський район – 1,8 млн. грн., Хотинський район – 1,6 млн. грн., Сокирянський район - 1,1 млн. грн., Вижницький район -  2,0 млн. грн., Глибоцький район -  2,0 млн. грн., м. Новодністровськ – 1,5 млн. грн., Путильський район – 0,5 млн. грн., Герцаївський район – 0,4 млн.грн.

Крім того, у відомстві наголошують, облік фізичних осіб – платників плати за землю і нарахування податку проводяться щорічно, за місцем знаходження земельної ділянки – у 2019 році не пізніше 26 квітня. Саме до цієї дати необхідно усім власникам та користувачам земельних ділянок які мають пільги подати документи до територіальних підрозділів Головного управління ДФС у Чернівецькій області.

 

ДФС Буковини: актуальні – запитання відповіді щодо адміністрування земельного податку

Від сплати податку звільняються такі категорії громадян: інваліди першої і другої груп; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.93 р. № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб п. 281.1 ст. 281 ПКУ, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, а саме: для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 га; для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як0,25 га, в селищах - не більш як 0,15 га, в містах - не більш як 0,10 га; для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 га; для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 га;для ведення садівництва - не більш як 0,12 га.

Враховуючи зазначене, фізичній особі, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування або відповідно до цивільно-правових угод та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, і використовує земельну дiлянку за видом використання в межах граничних норм, зазначених в ст. 281 ПКУ, надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.

Право власності на землю не оформлено, але набуто відповідно до цивільно-правових угод: чи можливо скористатися пільгою?

Фізичній особі, яка не оформила відповідно до законодавства право власності або право користування землею, проте набула це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування, або відповідно до цивільно-правових угод, та відноситься до категорії осіб, що мають право на пільги щодо сплати земельного податку, і використовує земельну дiлянку за видом використання в межах граничних норм, зазначених в ст. 281 ПКУ, надано право на звiльнення вiд сплати земельного податку.

Де фізичній особі дізнатися, яку суму земельного податку потрібно сплатити?

Нарахування громадянам сум земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають (вручають) платникові за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року податкові повідомлення-рішення про внесення земельного податку або орендної плати.

Суми земельного податку та орендної плати, зазначені в податкових повідомленнях-рішеннях, підлягають сплаті протягом 60 днів з дня їх вручення.

Адреси ЦОПів розміщено на офіційному порталі ДФС у Чернівецькій області  за посиланням:http://cv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/

 Джерело: Головне управління ДФС у Чернівецькій області

Підготовлено в рамках проекту «Різні громади – спільні рішення  для економічного зростання», фінансується Європейським Союзом  та реалізується в рамках ініціативи «Мери за економічне зростання»  Глибоцькою селищною радою спільно та Асоціацією органів місцевого самоврядування Чернівецької області «Агенція розвитку громад Буковини»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь